Onvoldoende aanbod stroom voor grootverbruikers

Het elektriciteitsnetwerk in gemeente Ede-West loopt tegen zijn grenzen aan. Dat betekent dat er onvoldoende capaciteit is voor nieuwe, grootverbruikende bedrijven op het Food & Businesspark Ede.

Netbeheer Liander heeft aan drie bedrijven die plannen hebben om zich op het Food & Businesspark te vestigen verteld dat aan hun stroomvraag niet kan worden voldaan. Momenteel kunnen alleen kavels worden vergeven aan bedrijven die geen grote vraag naar stroom hebben.

Liander werkt aan uitbreiding van het netwerk, maar heeft aan de gemeente Ede laten weten dat een oplossing naar verwachting tot 2025 op zich laat wachten. De problemen met de capaciteit doen zich voor in heel Nederland. De vraag naar stroom is enorm toegenomen. Ook wordt er steeds meer stroom aan het net terug geleverd. Dit vraagt een andere infrastructuur.

Met de bedrijven die al vergevorderde plannen hebben op het Food&Businesspark onderzoeken Liander en de gemeente Ede nu tijdelijke oplossingen. De uitgifte van nieuwe kaves is tijdelijk stopgezet. Ge├»nteresseerde bedrijven kunnen zich wel bij gemeente Ede melden.